Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

Archívum - 1977 Megúsztunk egy jó évtizedet - Sáringer Károly


Megúsztunk egy jó évtizedet

Megalakulásának 40. évfordulóját ünnepli az Alba Volán SG. Az írás egyidejûleg megjelenik az ebból az alkalomból szü letett ünnepi kiadványban, s szerkesztõségünk is ezzel a cik kel köszönti a "középkorúvá" lett Volán SC-t.
Úgy sütött a nap, ahogy csak a Margit-szigeten tud. Július dere kán, 1977-ben nem mondhatnám, hogy az egész világ az országos ifjúsági bajnokság 200 m-es férfi mellúszó számára figyelt.
Nekem, Dániel Andrásnak (a továbbiakban Bandi), ennek a hir telenszõke debreceni srácnak, na meg vagy kéttucatnyi irodai és medencebéli kollégának mégis fontos volt az a majd három perc. Ez alatt dõl el, hogy megérte-e saját kezûleg kipucolni az inotai uszodát, aztán télen edzeni benne - sátortetõ nélkül is? Megérte-e a Volán vezetõinek a nem kevés ellenállással szembeszállni és meg alapítani a sportklub úszószakosztályát? Megérte-e vagy húsz fia talnak hajnali negyed hatkor (!) bevonulni az ütött-kopott tornate­rembe, hogy aztán vérvörösre ázott szemekkel rohanjon iskolába az Árpád-fürdõ agyonklórozott medencéjébõl kiugorva.
Egyszóval: nekünk óriási volt a tét. A múlt kínjainak igazolása, a jövõ lehetõsége.
Toronymagas esélyesként érkeztem, úgyhogy Bandi fölényesen nyugodt mestert játszotta. Jómagam ezzel szemben vagy három másodperccel elmaradtam az elsõ futamban a legjobbamtól és min denki csak bólogatott: hát persze, tartalékol a döntõre...
Nem így volt, de ezt csak ketten tudtuk. (Gondolom, kitalálják: a Bandi meg én.) Túlságosan is jól ismertük már addigra egymást ahhoz, hogy a fölényes nyugalom, meg ez a duma a tartalékolásról megtéveszthetett volna bennünket.
Azt gondoltam, a döntõig hátralévõ 6 vagy 7 órában majd a I lelkemre beszél, elemzünk, meg ilyesmi.
Dániel András az egyeden elfogadható megoldást választotta, j 1 egy szó sem esett egész nap a sorsdöntõ két és fél percrõl!
Aztán szólították a versenyzõket és - nem tudok mást mondani | - csoda történt. Bandi fütyörészve, a legendás stopperóra szíját ló- i bálva kísért le a rajthoz, de akkor már tényleg nyugodtak voltunk.
Mintha angyal szállt volna a medencére.
Bandi körülnézett, hát nem gyönyörû! - mondta. Bólogattam, s I õ kis idõ múlva még hozzátett: kizárt, hogy téged itt ma bárki is 1 megverjen.
A 200 méteres mellúszást 2:37, 32 perccel nyertem meg, vagy öt (!) másodperccel megjavítva a legjobbamat.
Addigi életem legnehezebb, legboldogabb napja volt. Szerin- ? tem Dániel Andrásnak is. No, meg talán szereztünk egy ki örömet néhány embernek...

Sáringer Károly