Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

Archívum - 1995 A delfinek nem válnak


A Delfin SE és az elsõ magánvállalkozásban felépített Delfin tanuszoda általában egy fogalmat takar az úszósport iránt érdeklõdõk számára. De két külön dologról van szó: más a feladata a jelenleg szünetelõ tanuszodának, és megint más célokkal mûködik a sportegyesület. A tanuszoda (ahol eddig 18 ezer gyerek ismerkedett meg az úszás a-lapjaival) ügyére késõbb még visszatérünk. Dániel András úszóedzõnek, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagjának a vizes közeg az igazi világa, bár napjainkban a sportegyesületi vezetõkhöz hasonlóan õ is pénzért talpal legtöbbet. A Delfin SE versenyúszói a városi uszodában ténykednek, albérletben a többi egyesülettel. Mivel õ hozta létre a tanuszodát és a versenyszakosztályt, magától adódik a kérdés, hogy mi fontosabb számára eredménycentrikus világunkban: az oktatás vagy a versenyeztetés?

- Nem ez a kérdés, hanem az, hogy mi a lényegesebb: egy megmentett élet, vagy egy olimpiai arany? A egyéni tehetség eldönti a kérdést: aki sokra viheti a sportban, az versenyezzen, edzen, akinek nincs reménye erre, az ússzon az egészségéért, és azért, hogy ne legyen problémája "úszás-tudatlansága miatt" - válaszolta a szakember.

- Mennyi versenyzõje van a Delfin SE-nek?

- Általában 120-130 gyerekkel számolhatunk, ezzel a létszámmal képviseltetjük magunkat a hazai és nemzetközi versenyeken. Edzéseink száma heti kettõ és tizenegy között van.

- Eredmények...?

- Idén négy korosztályos országos bajnokságon indultunk, 7 érmet szereztünk, s 34-en jutottak a döntõkbe.

- A delfinbõl, figyelve a fejlõdési, válhat "versenycápa" ?

- Nem szeretem a cápákat, mert ragadozók. Jó versenydelfint szeretnék, komoly eredményekkel.

- Hova helyezi utánpótlás téren a Delfint a klubok között?

- A váltószám jó keresztmetszete egy a szakosztály munkájának. Leányváltónk harmadik volt, de ez nem jelenti, hogy a harmadik legjobb klub a mienk. Az élmezõny végefelé, a középmezõny elején vagyunk az utánpótlás nevelésében.

- Mi lesz a kiöregedõ gyerekekkel?

- Azt a munkát, amit elkezdtünk, szeretnénk befejezni, tehát idõvel közülük lesznek a felnõtt korú versenyzõink. Nem utasítjuk el a más egyesületbõl hozzánk érkezõket sem. Jó háttér a remek uszoda, s nekünk, edzõknek kötelességünk ehhez méltó úszóéletet kialakítani. Az. eredmények meg majd magukkal hozzák a támogatókat is.Forrás: Fejér Megyei Hírlap