Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

Archívum - 1996 Farkas Judit vízcseppjei Nagyon jó lenne bajnokságot nyerni


 

Bizony meglehetõsen hosszú ideje, éppen húsz esztendeje nem ért el országos szintû eredményt székesfehérvári úszó. Egyebek közt ezért örülhetünk annak, hogy most újra esély mutatkozik akár a magyar utánpótlás bajnoki cím elnyerésére is. Egy nagyon tehetséges kislány bontogatja ugyanis szárnyait a fehérvári uszodában Dániel András szakmai irányítása mellett. Úgy hívják: Farkas Judit.

A délelõtti edzés kellõs kö zepébe csöppenünk. Judit még "csak" négy kilométert hagyon maga mögött...

Elsõ csepp

Farkas Judit tizenegy esztendõs, puszlaszabolcsi születésû - ma már Székesfehérváron élõ - vidám, nyugodt kislány. A Május 1. téri Általános Iskola többi diákjától csak egyvalamiben különbözik: gyorsabban úszik náluk. Persze a társaknak semmi okuk szégyenkezni. Judit az ország legjobbjai közé tartozik korosztályában, különösen a hát- és a pillangóúszás megy neki nagyon jól. A 100 méteres pillangó úszásban egyenesen ranglista vezetõ (a hozzáértõk kedvéért: 1:13.28 perccel).

Második csepp

- Judit szerencsés alkat - mondja Dániel András, aki immár negyed százada a székesfehérvári úszósport megszállott mindenese. A fizikai adottságai mellett szellemileg-lelkileg is kiegyensúlyozott.
Igen, ez nagyon fontos. Úszhat valaki akár világcsúcsot is az edzésen, ha aztán az igazi összecsapásokon nem képes elviselni az esélyesség terhét. A magam példájából tudom: versenyt nyerni elsõsorban (!) lélekben lehet (és kell).

Harmadik csepp

- Jól szeretnék úszni - mondja Farkas Judit, mikor felteszem a legbutább újságírói kérdések egyikét. (Mik a céljaid?) Nagyon jó lenne az idén legalább egy számban országos bajnokságot nyerni...
- És aztán? - firtatom tovább.
- Kár errõl beszélni - mondja kerekre nyílt szemekkel a vézna kislány - az eredmények úgyis önmagukért beszélnek.
Istenkém, a világ igazán fontos dolgai pofon egyszerûek.

Negyedik csepp

Megint az edzõhöz. Dániel Andráshoz fordulok.
- Annyit talán még értek az úszáshoz, hogy lássam: ez a kislány nagyon nagy tehetség. Milyen esélyei, reményei vannak itt. Fehérváron?
- Hosszú még az út. sok minden közbejöhet. Annyit azért elmondhatok, hogy Judit bármit elérhet, akár itt. Székesfehérváron is. Én és a szülei mindent elkövetünk majd azért, hogy egy ilyen tehetséges versenyzõ ne kallódjon el. Hadd tegyek még hozzá valamit. Hál' istennek, nem csak Farkas Judit elõtt áll reményeink szerint szép jövõ. A Delfin SE ma már közel kétszáz versenyzõt számláló csoportjában tucatnyian vannak olyanok, akik nagyon eredményes sportolók- lehetnek

Ötödik csepp

- Nem szoktam félni az ellenfelektõl - mondja Judit, mintegy végszóra. Csak arra figyelek, hogy minél jobban ússszak. mindig az egyéni rekordomat akarom megjavítani.
A bajnokok tipikus mentalitása... Álmodj nyugodtan Judit és - tõled tanultam - keveset beszélj az álmaidról. Te már tudod, hogy a vízben, a vízért érdemes élni is. ..meghalni" is.
Csak aztán tudja majd mindenki a környezetedben is...Forrás: Fejér Megyei Hírlap