Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 19. Péntek, Huba napja van.

Archívum - 2005 Úszás Dániel András


Dániel András úszószakedzõ az Alba Volán SC hajdani úszószakosztályának a létrehozója, életben tartója, eredményeinek, sikereinek a kovácsa. Vele beszélgettünk a múltról.
- Ha jól emlékszem, az Alba Volán SC 1973-ben vette át a MÁV Elõre SCv úszó szakosztályát, és a városi sportiskola versenyzõit, õk jelentették a kezdetet - emlékezett vissza a mester.

- Mekkora volt a létszám a kezdetekben ?
- A sportiskolában csupán 5-6 úszó volt, s ez a létszám duzzadt a fejlesztést követõen - 1978-ra- 70-80 fõvé.

- Az adott bázis meglétét követõen mikor jelentkeztek elõször az eredmények
- Az említett évben, tehát 1978-ban az ifjúsági bajnokságokról már érmeket hoztunk, és a késõbbiekben az érmek színe mind fényesebb lett. Gyömrei Lajos háromszoros bajnok volt, Miskovits Éva kétszer állhatott a dobogó tetejére. Sáringer Károlyról elsõként kellett volna szót ejteni, hiszen õ volt a legeredményesebb volános úszó. Karcsi a felnõtt ob-n kétszer is a dobogó harmadik fokára állhatott, az ifi bajnokságon pedig éveken át verhetetlen volt.

- Igazi fedett uszoda híján hogyan lehetett minõségi munkát végezni?
- Az Árpád fürdõben négy 25 méteres sávon dolgoztunk, a mostani lehetõségekhez képest az akkori körülményekre, mint viccként lehet visszatekinteni. Csakhogy: lelkesedéssel, jó szakmai munkával igyekeztünk pótolni a körülményeket.

- A '70-es években másként lehetett sportolni? Egyáltalán: milyen lehetõségei voltak akkor a sportnak?
- Az Alba Volán SC úszószakosztályában Fornai Miklós vezetésével magas színvonalú munkát végez hettünk fedett uszoda híján is. Nyáron rendre elmentünk Dunaújvárosba, hiszen az ottani vadonatúj fedett uszodában paradicsomi körülmények között dolgozhattunk. Minden lehetõséget igyekeztünk megragadni a színvonalas, jó eredményeket hozó munka elvégzésére, illetve a közösség egyben tartá sára. Edzõtáboroztunk külföldön, belföldön, s mindezt lehetõvé tette a jó bázis, a Volán. Élén Varga Sándor sportklub elnökkel, akihez nem tudtunk odamenni olyan kéréssel, amit ne oldott volna meg. Maximálisan mellettünk voltak, maximálisan segítettek bennünket.

- A lelkesedés nagyobb volt, mint amilyen napjainkban?
- O, nagyon nagy volt mindenkiben a többet, jobbat akarás. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen az egyik legsikeresebb szakosztállyá nõttük ki magunkat a '80-as évekre. Kár, hogy gazdasági okok miatt megszûntünk. Az Alba Volán SC-t igazolja a döntés a mostani eredmények alapján, az a tény, hogy mindössze két nagy szakosztályt emeltek ki a többi közül, az öttusát és a jégkorongot. De persze én személy szerint ettõl még sajnálhatom azt, hogy nincs úszószakosztály.

- Végülis az öttusa ebbõl a szakosztályból nõtte naggyá magát késõbb...
- így van. Az úszószakosztály megszûnte után 100 gyermek kezdett el öttusázni. így aztán az õ esetükben is igazolást nyert ama mondás, hogy az úszás tekinthetõ az egyik alapsportágnak, az atlétika mellett. S tulajdonképpen az öttusának is az úszás és a futás az alapja. A mostani Volános öttusaedzõk közül például Bencze Andrea, Gallai István az én tanítványaim, úszóim voltak, s most õk igyekeznek sikeres versenyzõket nevelni.

- Milyen volt akkoriban a magyar úszóport helyzete a világban, s milyen a Voláné itthon?
- Akkoriban indult a Széchy iskola, s a magyar úszósport fokozatosan vált világhírûvé. Van egy kimu tatásom az 1970-es évek végérõl, amikor a honi úszó csapatranglistán az Alba Volán SC a nyolcadik helyet foglalta el, ami mindenképpen azt jelezte, hogy erõs vidéki bázis voltunk.

- Kik voltak a menõ úszók akkor az országban, s közöttük kiknek, hol volt a helye a tieitek közül?
- Akkor Verrasztó Zoltán, Hargitay András, Vladár Sándor voltak a nagy nevek itthon, õk sorra nyerték a nagy világversenyeket is. Nálunk a korábban említett Gyömrei, Sáringer, Miskovits mellett Szabó Fe renc jelentette az élvonalat az országos úszósportban.

- Mióta vagy része a fehérvári úszósportnak?
- 1968-ban kapcsolódtam be, de hallomásból jól ismerem Hirsch Karcsi bácsiékat, akik az alapokat jelentették a város úszósportjában. Voltak elõdeink, hiszen abban a bizonyos Arpád-fürdõ uszodájában világcsúcs is született, a 4x100-as férfiváltó úszott itt világcsúcsot. Ennek tagja volt az a Szilárd Zoltán, aki ma Los Angelesben él, a kislányát pedig fehérvári klub úszójaként, kettõs állampolgárságú versenyzõként én edzem...

- Ha akkor a Volánnál nem szûnik meg a szakosztály, ismerve a mai lehetõségeket, lehetetlenségeket, hol tartanátok ma?
- Ha az anyagi feltételek rendelkezésre álltak volna - mint ahogy nem álltak, hiszen sorra szûntek meg a Volánnál a szakosztályok -, akkor alighanem az úszószakosztály, az öttusázókéhoz hasonlóan világszínvonalon dolgozna, világszínvonalú eredményekkel.
Forrás: Alba Volán Ünnepi kiadványa