Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

Archívum - 2006 Kerékjártó Tamás - Dániel András és a Delfin-Lászlóvill SE is a családom..Kerékjártó Tamás, Székesfehérvár elsõ nagypályás úszó érmese, Dániel András és a Delfin-Lászlóvill SE is a családom..
Akinek kihívás az élet Sokszoros Bajnok
Budapest - Kerékjártó Tamás a fehérvári Delfin-Lászlóvill SE úszószakosztályának igazolt versenyzõje. Bár nem Fejér székhelyén született, és jelenleg Amerikában tanul, mégis fehérvárinak vallja magát. Kedveli egyesületét, és persze a várost. Amelynek az elsõ Európa-bajnoki érmét szerezte korábban rövidpályán. A budapesti Eb bronzzal nagypályássá lett...
2006. augusztus. 08. kedd | Frissítve: 2007. szeptember. 14. péntek | Szerzõ: Mórocz Zsolt
 
Kerékjártó Tamás, vagy egyszerûbben Karika az Eb 200 méteres vegyesúszás döntõje elõtt azt mondta, ha összeszorított fogakkal mozgósítani tudja erejét, érmet is szerezhet. Összeszorította a fogát, mozgósította erejét, és érmet szerzett. A város elsõ nagypályás érmét...
- Azt mondta az Eb bronz megszerzése után, hogy már ezért érdemes volt megszületni? Az úszás az élet?
- Nem csak az úszás jelenti az életet, de nem lehet elmenni szó nélkül mellette, 22 évnyi munkám van ebben.
- A miskolci kisgyerek abban a korban, amikor még Veréb és a többi nagyság futbalozott, miért pont úszni kezdett?
- Rendkívül energikus kölyök voltam, és az öcsémmel állandóan püföltük egymást. Anyukámék azt gondolták, sportolnunk kellene, ott levezethetjük energiáinkat. Elõbb apukám a birkózókhoz vitt el, de az annyira nem tetszett, hogy el is sírtam magam. Utána a nagyapám karate edzésre hurcolt, ez ismét rossz választásnak bizonyult. Ezután jött az ötlet: közel az uszoda, próbáljuk ki. Ráadásul vízparton nõttem fel, Mályiban van víkendházunk, így nem volt idegen számomra a vizes közeg, ott állandóan a vízben lógtam, búvárkodtam, békát, halat fogtam. Nem csoda, hogy az uszodában megragadtam.
- A víz hidegsége aligha okozott gondot. És a korán kelés? Hiszen az eleven kisgyereknek sokat kellett aludnia, hogy nappal eleven maradjon...
- Amikor megnyertem az elsõ béka bajnokságot, már tudtam, hogy úszó leszek, sõt, rendkívül nagy úszóvá akartam válni. Mikor jöttek a hajnali edzések tizen-évesen, már vártam rá, mert meggyõzõdésemmé lett, hogy ettõl sokkal jobb leszek. A korán kelés életem részévé vált, bár nem esett mindig jól, sõt, az évek múlásával egyre nehezebben ment, de az edzés, a versenyek szeretete a háttérbe szorította a kelés miatti rossz érzést. Sõt, kihívásnak éreztem, és azt gondolom, az ember addig fiatal, és addig él érdekes életet, amíg vannak kihívások, amelyeknek meg kell felelni.
- Az évek változtatták eleven kisfiúból végtelen nyitott, érdeklõdõ emberré?
- Igen, az évek során sokat változtam, köszönhetõen családomnak, nevelõedzõmnek, a környezetemnek. A tanulás is mindig fontos volt, a szüleim biztattak, olyan környezetben nõttem fel, ahol a családom, az ismerõseim mindig támogatták ezt a fajta nyitottságot, elvárták tõlem, hogy foglalkozzak mindennel, kicsit szerelgessek, kicsit fúrjak, faragjak, tekintsem barátomnak a történelmet, a politikát, a tudományokat.
- A családot sokszor emlegeti. Gyökerei Miskolchoz kötik, vagy csak kötötték? Hiszen világpolgárrá lett...
- A család rendkívül fontos, a szülõk pótolhatatlanok. De mégis határozottan kijelentem, hogy, Dániel András és a Delfin-Lászlóvill SE is a családom. Ugyanis volt a karrieremben egy olyan mélypont, amikor teljesen kilátástalannak találtam az úszást és sok egyebet. Ha akkor nem jött volna András, Székesfehérvár, lehet ma már nem úsznék, és nem lett volna abban a boldogságban részem, amit a pesti Európa-bajnokságon átéltem. Az ember csak úgy tud jó eredményeket elérni, akkor tudja sarkallni magát jobbra és többre, ha ilyen emberek állnak mögötte. Miskolc a szülõvárosom, de Székesfehérvárt is annak tekintem.
- Informatikusnak tanul Amerikában. Az életnek mennyire kell kiszámíthatónak lennie, mennyire kell számítónak lenni az életben?
- Ez adja magát. Az amerikai egyetem is hozzájárult nyitottá válásomhoz, ahhoz, hogy még jobban rácsodálkozzak a világra. Az életet nem nagyon lehet kiszámítani, mindig adta magát a következõ lépés, és számomra ösztönösek voltak a történéseim.
- Mit szeret Amerikában?
- Tisztelem, ahogy a csapatszellemet kezelik, ahogy építik, és ahogy motiválják az embereket. Ezt kellene átültetni Magyarországra.
- Nocsak, az egyéni sportot ûzõ embernek fontos a csapat?
- Az, mert a mindennapi életnek fontos része. Az igazi erõ a csapatban, a közösségben, a tömegben, a sokaságban van, ez jelenti a fejlõdést, ebben van az igazi erõ, a továbblépés. Az úszás, bár egyéni sportág, de csapatmunka, mert edzõk, társak nélkül nem mûködhetne sikeresen. Egymásnak adjuk át a tudást, és egymást sarkallhatjuk arra, hogy jobbak legyünk. Mert egyedül nem megy.
- Mi az a magyaros szín, amit meghonosítana Amerikában, amit szükségesnek tart az ottani élethez?
- A képmutatásuk zavar, átmosolyogják magukat dolgokon, nehéz barátságokat, emberi kapcsolatokat kialakítani. Aztán a magyar konyha mellett elbújhat az amerikai steak, nem beszélve a gyors éttermi hálózatokról. Amióta a feleségem kint van velem, és fõz rám, ez a gond megoldódott. A magyaros temperamentum, a humor hiányzik kint, kevesen értik a humoros szellemet, pedig az az intelligenciának a mutatója.
- Kínlódott? Ön ott élt, a felesége meg itt. A távszerelem nehezen mûködik...
- Szerencsére ez nem tartott sokáig, õ is kijött. Nem szakadtunk el az otthontól, sokat vagyunk itthon, különösen azóta, amióta befejeztem az elsõ tanulmányomat. Világpolgárok vagyunk abban az értelemben, hogy itt is vagyunk, ott is vagyunk, és ez jelenti azt a pluszt, ami éltet az elmúlt években.
- Informatikusként mire számít a jövõben. Egyáltalán hol fog élni? Amerikában?
- Erre a kérdésre jelenleg nem tudom a választ, majd az élet hozza magával. Nagyon szeretjük Magyarországot, a magyar embereket, környezetet, kultúrát. Van még mit tanulnunk, de megpróbálom úgy alakítani az életemet, hogy mindez itthon történjen.
- Mi lesz, ha nagy lesz?
- Az informatikához a web és a fejlesztések hoztak közel. De az informatika annyira gazdag, hogy nem tudom melyik ágában dolgozom majd.
- Székesfehérvár a hazai informatika fellegvára. Lehet, hogy itt folytatja civil életét is?
- Nem elképzelhetetlen! Bözsével, a feleségemmel azt tartjuk szem elõtt: ha több helyrõl ajánlanak munkát, és az egyik Székesfehérvár, vagy Budapest lesz, és a másik kettõ hiába látszik elõnyösebbnek, biztos, hogy Fehérvárt, vagy a magyar ajánlatot választanánk.
Kerékjártó Tamás Miskolcon született, 1979. július 9-én. Klubja: Delfin-Lászlóvill SE, Amerikában az USC. Négyszeres országos bajnok 200 m vegyesen, egyszeres 400 vegyesen, négyszer 200 m gyorson, egyszer 200 m gyorsváltóban. Rövidpályás Eb ezüstérmes, negyedik, két ötödik hely. Amerikai egyetemi bajnokság bronzérmese 200 vegyesen, bajnok 200 m gyorsváltóban.