Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

Archívum - 2007 Pénz és pénztelenségA megyeszékhely önkormányzatának sportbizottsága osztott, szorzott
Pénz és pénztelenség
Székesfehérvár - A fehérvári önkormányzat sportbizottsága elosztotta az idei támogatások összegét. Ennek láttán lesznek akik örülnek, és lesznek olyanok, akik bosszankodnak.

 
2007. április. 20. péntek | Frissítve: 2007. szeptember. 14. péntek | Szerzõ: Zsohár Melinda, Kovalcsik Katalin
 
A kevés pénzt nem könnyû igazságosan elosztani. A bizottság törekedett a korrektségre, de maradtak kérdések, amelyeket feltettünk. Az összeg nagyságát meghatározta, hogy az elõzõ összetételû sportbizottság, illetve képviselõi testület korábban úgy döntött, a kiemelt egyesületek (Albacomp kosárlabda, Alba Volán-Bericap öttusa, Alba Volán-FeVita jégkorong, Cornexi-Alcoa-HSB Holding kézilabda, FC Fehérvár labdarúgás) támogatási összegét, ami összesen 272 millió forint, szerzõdéssel biztosítja négy évre a nevezetteknek, így az nem szerepel a bizottság költségvetésében, ezért 143 millió forint volt az elosztandó összeg. Ebbõl - helyesen! - a legnagyobb szelet az utánpótlás sportjára jutott, de lényeges a diákoknak adott összeg is.
Az úgynevezett kicsik a versenysport támogatására 19 millió forintot kaptak. Nincs köztük a két úszószakosztály, a Delfin-Lászlóvill SE, a Hullám 91 UVE, azok pénze az utánpótlás területén található. Ha valakinek kérdése lenne emiatt, Gál Péter Pál bizottsági elnök válasza az alábbi:
- A két egyesület rengeteg gyereket foglalkoztat. Természetesen joggal mondhatják, hogy a delfinesKerékjártó biztos, Flaskay feltételes módú olimpiai szereplése esetén mibõl támogatjuk felkészülésüket? Erre elkülönítöttünk 6,5 millió forintot, és a város olimpikonjai ebbõl vihetik a nekik járó összeget.
Megkérdeztük a kisegyesületek szövetségének a vezetõjét, Õze Tibort, miképp vélekedik a pénz mennyiségérõl, és mivel érintett úgynevezett kisegyesületként , mit gondol a Hunyadi DSE számára juttatott támogatásról?
- Sem az elõzõ, sem a mostani bizottság nem dolgozta ki a lehetõségét, hogy a feltörekvõ kisegyesületek labdába rúghassanak az elõre lépés feltételeinek képzeletbeli pályáján. Pedig a kicsik között is vannak válogatottak, világversenyeken induló versenyzõk, és ezek a sportolók azt szenvedik, hogy nem nagy egyesületnek a tagjai. A bizottság nem biztosította, hogy az eredményeink szintjének megfelelõen végezzük munkánkat. A csökkentett támogatás azzal a veszéllyel jár, hogy utcára kerülnek a gyerekek, és ennek a felelõsségét ki vállalja? A Hunyadi DSE-ben Kálovics Anikó elérte az idei vb és a jövõ évi olimpia kiküldetési szintjét, de nem reménytelen a helyzete az ifi vb-n induló Papp Dénesnek, a junior vb-résztvevõÕri Istvánnak. Ez siker, de nem tudjuk mibõl segíteni a felkészüléseket. Ki fog emiatt a gyerekek szemébe nézni?
Súlyos kérdések. De: a sportra szánt ez évi keret adott, azt a legkörültekintõbb módon mérlegelve igyekeztek elosztani. Furcsaság: a város két NB I Liga röplabdacsapata a legmagasabb osztályban szerepel, mégis az egyik 3,5 milliót, a másik 1 milliót kap. Miért?
- Az elõzõ sportbizottság a MÁV Elõre SC Suzuki Hollós nõi röplabdázóinak tavaly is ezt az összeget adta, és ezen nem akartunk változtatni. Az AlbaLine nem kapott egy fillért sem, munkájukat több híján ezzel a millióval ismertük el. Mielõtt megkérdezi: a Fehérvár Póló SE tavaly 1 milliót kapott, most a pluszmillióval honoráltuk fejlõdésüket. Ha feljutnak az OB I-be, újra kell tárgyalni a helyzetet, mert a világ vízilabdázóinak legjobbjai jönnek Fehérvárra. Megkeressük a lehetõségét, hogy miképpen ismerhetjük el a pólósok munkáját kiemelt módon - jelentette ki Gál Péter Pál.
A kõrdiagrammban nyomon követhetõ, milyen módon osztotta el a sportbizottság a rendelkezésére álló összeget. Amivel persze lehet vitatkozni, vagy egyetérteni. Ebben a helyzetben csupán egy biztos: az összeg nagysága, annak kicsinek mondható mértéke - a sport városának az eredményeihez képest.