Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

Archívum - 2013-12-07 Katinkával


Áhitattal néztek Katinkára

2013. 12. 07. 12:45
SZÓLJON
HOZZÁ!
CÍMKÉK:

Hosszú Katinka a jövõ nagy reménységeivel úszott Székesfehérváron, de ott volt Darnyi Tamás is, rájuk felnézhetnek a gyerekek, és erõt meríthetnek belõlük - állítják az úszósport vezetõi. A kormány a világon egyedülálló módon kezdte el támogatni az úszást.

Akár másodpercekkel is javulhatott a közép-dunántúli régió ifjú úszóinak átlaga a Jövõ Bajnokai program elsõ felmérõjén, hiszen példaképek sora jelent meg a székesfehérvári Csitáry-uszodában. A négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás, a szintén olimpiai bajnok Czene Attila, a háromszoros világbajnok Hargitay András egyaránt ott volt a parton – Hosszú Katinka viszont a gyerekek nagy örömére még át is öltözött, és beugrott hozzájuk a medencébe, sõt, a 200 vegyes bemelegítését együtt csinálta a 10-11 éves reménységekkel.

hirdetés

A kormány által támogatott sportágfejlesztési program egyik fontos része a sárgadresszes úszók felkészítése: ez az a korosztály, amelynek tagjai 2017-ben képviselhetik a magyar úszósportot a budapesti junior világbajnokságon, illetve a legjobbak majd a 2021-es felnõtt világbajnokságon.

Hosszú Katinka együtt úszott a gyerekekkel

Forrás: MÚSZ

Szombat délelõtt 29 ifjú méretett meg 200 vegyesen, illetve egy általa választott úszásnemben 100 méteren. Ugyanebben az idõben hét másik városban – Debrecenben, Egerben, Hódmezõvásárhelyen, Budapesten, Százhalombattán, Szombathelyen és Kaposvárott – zajlott hasonló felmérõ a többi régió legjobbjainak részvételével: ezek minden hónapban ismétlõdnek, így egyértelmûen nyomon követhetõ a fiatalok fejlõdése.

Amelynek további lökést adhatnak a fehérvárihoz hasonló rendezvények is, amint azt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is megerõsítette: „Nagyon fontos, hogy a gyerekek találkozhattak példaképeikkel: az itt gyûjtött élmények sokat számítanak majd a téli reggeleken, amikor újból fel kell kelni reggel hatkor, el kell indulni edzésre, és be kell ugrani a vízbe. Viszont bevillanhat egy kép vagy néhány mondat Darnyi Tamástól vagy Hosszú Katinkától, és ez újabb erõbedobásra sarkallhatja õket.”

A polgármester hozzátette: „A városban kiemelten foglalkozunk az úszósporttal, valamennyi általános iskolás részt vesz úszásoktatáson, és õszintén reméljük, hogy az itt felnövõ tehetségekbõl lesz olyan, aki kiváló eredményeket ér el. Ám a legfontosabb mégiscsak az, hogy akik rendszeresen úsznak, azokból egészséges, a sportot szeretõ emberek válnak, ennél nagyobb nyereséget pedig elképzelni sem lehet.”

Középen balról: Szabó Tünde fõtitkár, Kiss László szövetségi kapitány és Gyárfás Tamás elnök is ott volt Székesfehérváron

Forrás: MÚSZ

Kiss Norbert helyettes államtitkár azt emelte ki, hogy a kormányzati támogatás egyik legfontosabb célja a minél nagyobb tömegek bevonása a sportba, az úszósportba. Az évi nyolcmillió dolláros központi forrás egyedülálló a világon. „A szövetség programját azért támogatjuk ilyen hatalmas összeggel, mert a kitûzött célok teljesen harmonizálnak a kormányzat céljaival: a szülõk biztosak lehetnek abban, a közeljövõben nem lesz olyan nagyobb település Magyarországon, ahol ne lenne elérhetõ az ingyenes úszásoktatás.”

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta: „Hosszú Katinkának, Gyurta Daninak már nincs mit mondanunk… Legfeljebb annyit, hogy ússzatok gyorsabban, mint tegnap. A szövetség, persze nem lebecsülve világklasszisait, most elsõsorban a jövõ bajnokaira összpontosít. Számunkra mesébe illõ, hogy hét régióközpontban egyidejûleg mintegy háromszáz kiválasztott remekelhetett az elsõ felmérésen.  Öröm volt látni, hogy Darnyi Tamás, Czene Attila, Hargitay András, de ugyanúgy Hosszú Katinka együtt lélegzett a gyerekekkel, akik áhítattal néztek fel rájuk.”

Hatalmas élmény volt a fiataloknak, hogy a világ egyik legjobb úszójával edzhettek

Forrás: MÚSZ

Különösen Katinkára, aki biztatóul annyit mondott a fiataloknak: „Egyet jegyezzetek meg: soha ne adjátok fel. Lehet, hogy fáj az edzés, lehet, hogy nagyon messze van az olimpia, de nem szabad feladnotok. Aki kitartó, és mindent alárendel az úszásnak, abból nagy bajnok lehet. Nagyobb, mint mi!”

Katinka ezután az egyik legtehetségesebb fehérvári úszótól kölcsönkért köpeny leple alatt átöltözött, majd visszaadta a textíliát a 14 évesen már csaknem 190 centis Fekete Ferencnek. Utóbbi barátja csendben oldalba bökte a büszke ifjút: „Most nem mosod ki egy évig, mi?”