Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

Archívum - 1991 Csillogóbb vizeken a Delfin Dániel:


Dániel András élete - immár viszzavonhatatlanul - a medencék partján telik. Úszóként kezdte a Hajdúság fõvárosában, aztán katonaként került Fehérvárra. Itt is ragadt - úszóedzõként. Fiai, lányai a hetvenes évek vége felé korosztályos bajnoki címeket és felnõtt bajnoki helyezéseket szereztek, ami akkoriban - még ma is - nagyon nagy szó volt egy vidéki úszóklub életében. Aztán az Árpád-fürdõt bezárták. Hõsünk nem jött zavarba, saját házának kertjében épített egy fedett tanmedencét. A kis ékszerdobozban óvodások és kisiskolások ezrei tanultak meg úszni. Szerencsére aztán 91-ben megnyitotta kapuit a városi fedett uszoda. Most már bizonyára mondanom sem kell, Dániel András itt is azonnal munkához látott. A munka gyümölcse mostanság kezd beérni.

- Mostanában olyan 100-110 gyermek jár rendszeresen a Delfin SE edzéseire - mondja a negyvenes éveinek elején járó mester. Közülük 40-50 számít a maga korosztályát tekinve élsportolónak. Azt hiszem ez nagyon jó arány, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy csak néhány éve kezdtük a munkát.

Az arány valóban nagyon jó, pláne ha hozzátesszük: a Delfin SE - hosszú-hosszú fehérvári szünet után - ismét bajnoki aranyéremmel büszkélkedhet.
Lapunk is beszámolt annak idején Farkas Judit a korosztályos bajnokságon elért három bajnoki címérõl és három ezüstérmérõl. Nos, õ nemrégiben az Európa-bajnokságnak számító tren-tói (Olaszország) versenyen is aranyérmet szerzett a 100 méteres leány hátúszásban.

- De vannak mások is - folytatja Dániel András. Madár Éva öt számban. Horgos Tamás három számban vezeti a korosztályos ranglistát. Decsi Eszter serdülõ válogatott, Kokas Ágnes pedig bronzérmet szerzett a bajnokságon a 200 méteres leány hátúszásban. Ók a legjobbak, de a többiekre is büszke vagyok, nagyon sok közöttük a tehetséges gyerek.

- Nem hiszem el. hogy vidékrõl nem lehet - mondja a fiatal edzõ. amikor egyesületének és versenyzõinek nemzetközi esélyeirõl kérdezem. Nem könnyû, de biztosan el lehet érni a legmagasabb szintet is. Mi - szerencsére a szülõk hathatós támogatásával - megpróbáljuk.

Gondolom ennek a törekvésnek az elsõ jele, hogy a Delfin legjobbjai tavaly õsszel az Egyesült Államokbeli Orlandóban edzõtáboroztak. Még mielõtt irigykedni kezdenénk sietve hozzáteszem: a költségek döntõ hányadát saját zsebbõl fedezték. 

Reménytkeltõ folyamatok indultak el tehát a Delfin SE - és ezzel a székesfehérvári úszósport - háza táján. Most már csak az a kérdés, meddig visz a lendület. Valóban nem lenne rossz az a bizonyos nemzetközi színvonal.Forrás: Fejér Megyei Hírlap