Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 19. Péntek, Huba napja van.

Archívum - 2006 Magyar napok? Ma kezdõdik az idei rövidpályás úszó Európa-bajnokság


Székesfehérvár - Ma kezdõdik Helsinkiben az idei rövidpályás úszó Európa-bajnokság. Magyar, székesfehérvári résztvevõkkel, magyar esélyekkel. Ezeket latolgatjuk az alábbiakban.

Ha az úszósport szóba kerül, és közeleg egy nagy világverseny, a magyar azonnal fejszámolásba kezd, és a lehetséges érmek esélyét veszi sorra. Tény, a reményeket erõsíti az idei nyár néhol "viharos" budapesti nagypályás Európa-bajnoksága, ahol a magyarok (szokás szerint) szépen szerepeltek. Cseh Laci aranyai. Kovács Ági és a többiek érmei reményt adnak arra, hogy Helsinkiben is gyarapítják az idei éremtermést, és az esztendõ végét bearanyozzák.

Haladjunk idõrendben. A verseny mai nyitányán a délelõtti elõfutamokban a 200 m férfi vegyes úszásban a nagypályás bajnok Cseh, a bronzérmes a fehérvári delfines Kerékjártó, és Nagy Péter áll rajthoz. Közülük ketten az esti döntõben is szerepelhetnek. A férfi lOOm mellúszásban Bodor, Gyúrta, Molnár és a szintén delfines Flaskay áll rajtkõre délelõtt, illetve este. Szerepet kap még Szepesi (nõi 100 m hát) Boulsevitz, Jakabos, Lipcsei (nõi 200 m pillangó). Dara, Hosszú, Verasztó E. (nõi 200 m vegyes), Kiss (férfi 400 m gyors). Pénteken Cseh, Kerékjártó, Nagy, Verrasztó D. a 400 m vegyesben. Dara, Hosszú, Jakabos a nõi 100 m vegyesben, szombaton Szepesi a nõi 50 m háton. Bodor, Flaskay az 50 mellen. Hosszú a 400 m gyorson, Nagy férfi 100 vegyesen, Boulsevitz, Dara, Lipcsey nõi 100 m pillangón, Cseh, Kerékjártó 200 m pillangón. Kiss, Virrasztó D. férfi 1500 m gyorson áll rajthoz. A vasárnapi záró napon Dara (nõi 50 m gyors). Hosszú, Jakabos (nõi 400 m vegyes), Bodor, Gyúrta, Nagy, Molnár (férfi 200 m mell), Kiss, Verasztó D. (férfi 200 m gyors), Szepesi, Verrasztó (nõi 200 m hát) igyekszik jól úszni. A székesfehérváriak ismét képviseltetik magukat az Eb-n, mégpedig a Delfin-Lászlóvill SE két kitûnõsége, Kerékjártó Tamás és Flaskay Mihály révén. Dániel András, a klub szakvezetõje is kint van már az Eb helyszínén.

Dániel András a fehérváriak rövidpályás Eb szereplését értékelte
A rohanó világ
Székesfehérvár - Véget ért a rövidpályás úszó Európa-bajnokság, hazatértek válogatottjaink. A székesfehérvárik Delfin-Lászlóvill SE versenyzõi is, Kerékjártó Tamás és Flaskay Mihály.

 
2006. december. 15. péntek | Frissítve: 2007. szeptember. 14. péntek | Szerzõ: Zsohár Melinda, Kovalcsik Katalin
 

 
A küldöttség tagja volt Dániel András, az egyesület szakvezetõje. Vele értékeltük az Európa-bajnokságot. Nyitányként felvetettem: felemásan zárták az Eb-t, hiszen Kerékjártó érme fényesen ragyog, de Flaskaynem jutott be a döntõbe, és ettõl többet várt tõle a szakvezetés.
- Valóban, ha egyszerûsíteni akarjuk a két fehérvári úszó Eb-szereplését, abban az eseteben mondhatjuk, hogy felemásan szerepeltek. Hiszen az egyikük - Kerékjártó - érmet szerzett a 200 m vegyes úszó számban, míg a másik - Flaskay - országos csúcsot úszott (28,11) 50 m mellen, mégpedig saját 6 éves rekordját adta át a múltnak. De ez is kevés volt ahhoz, hogy a fináléba jusson. Azt gondolom, hogy Misiben még nagyon sok lehetõsége van, hiszem, ezt hozza Melbourne-ban, a világbajnokságon. Már persze, ha indítja õt Kiss László kapitány, hiszen a szintideje megvan ehhez, a világ hatodik legjobb idõeredményével büszkélkedhet - jelentette ki beszélgetésünk elején a szakember.
- A világ rohant el ennyire, vagy mi járunk helyben, hogy ez a csúcs is kevés volt a döntõbe jutáshoz?
- A világ elrohant, ám a mi helybenjárásunk csak látszólagos. Flaskay és a többiek is fejlõdtek, de a versenyeken ma már a vékony hajszálnál is kevesebben múlik a siker vagy a balsiker. A rövid pályára pedig különösen igaz ez a megállapítás. Hiszen itt az úszástudás önmagában kevés, a rajt és a forduló legalább annyira döntõ jelentõségû, mint az, hogy ki, mennyire gyors a medencében.
- Kerékjártó bronzérme dicséretes. De a kisördög azt mondatja velem, a legutóbb rövidpályás érmén az aranyérem múlt egy körömfeketényi távolságon, most meg az ezüst. Ez nem visszalépés, ugye?
- Nem. Tamás egyenletesden, szépen fejlõdik. A helsinki bronzérme köztes állomás a budapesti Eb és a melbournei vb között. Elemezni kell az idõeredményeit, hiszen a délelõtti úszása azt sejtette, hogy délutánCseh Lacit megszorítva ezüstérmes lesz, mert délután mindig jobban úszik. Valószínû, a gyors-úszásán ment el a jobb idõ és eredmény, ennek okát meg kell vizsgálnunk, hiszen kétszáz gyorson az ország legjobb gyorsúszója.
- Most mi jön? Arccal a világbajnokság felé?
- Igen, hiszen mindössze két hónapunk van az ausztrál vb rajtjáig.

 
- Kerékjártó a 200 és 400 méteres vegyesben a harmadik legjobb idõeredménnyel rendelkezik. Ha a dobogóra áll, maximálisan elégedettek lehetünk vele. Flaskay Mihálynak nincs jegyzett idõeredménye a rövidpályán. így õ hátrányban kezdi a versenyt, a leggyengébbekkel úszik együtt. Õrölnék neki, ha mint a nyáron, most is az elsõ 6 között végezne - mondta a mester. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit mond a két érintett fehérvári egyesületi tag? Kerékjártó "Karika" rendelkezik rövidpályás Eb-ezüsttel, nagypályás bronzzal. Már csak,az arany hiányzik...
- Ha az sikerülne, az lenne az igazi világcsúcs! Jó formában vagyok, a dobogóra most is szeretnék felkerülni. Hogy melyik fokára, azt nem akarom elkiabálni. A legnagyobb ellenfélnek Cseh Laci ígérkezik, könnyít, hogy nem lesz ott régi nagy ellenfelem. Bog-giato - vélte a versenyzõ.
- Jó formában érzem magam, az elõfutamok hátrányos helyzete ellenére érmet szeretnék nyerni. De végtére is azért vagyunk sportemberek, hogy legyõzzük a nehézsége ket - társult hozzá nagy el szántsággal Flaskay.


Forrás: Fejér Megyei Hírlap