Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 19. Péntek, Huba napja van.

Archívum - 2008 Cseh aranyérme A fehérvári Kerékjártó Tamás 200 vegyesen harmadik lett


Budapest - Kíváncsian vártuk tegnap az úszó Eb délutáni döntõjét. Cseh megszerzi 200 vegyesen az elsõ magyar, Kerékjártó ugyanebben a számban az elsõ székesfehérvári érmet?

Délelõtt a nap elõbújt, aztán rögtön visszabújt a felhõk mögé. A nézõk, félve az újabb égi áldástól otthon maradtak, pedig volt mit nézniük a délelõtti elõfutamokon. Például azt, hogy a férfi 200 méteres pillangóúszás elõfutamaiban Kis Gergõ és Bodrogi Viktor bejutott a délutáni elõdöntõbe. A nõk 200 méteres vegyes úszásában Hosszú Katinka. Jakabos Zsuzsanna várhatta dresszbe öltözve a délutánt. A férfi 200 méteres mellúszásban Gyúrta Dániel és Molnár Ákos bólinthatott elégedetten. Verrasztó Evelyn kétszer állhatott rajtkóre délután, 200 háton a döntõben. míg 100 háton a középdöntõben. Utóbbi számban akadt társa is Szepesi Nikolett személyében. Délelõtt még Bodrogi Viktor maradt hátra, õ is továbbjutott az 50 méter hát selejtezõibõl.

Délután persze mindenki a férfi 200 méteres vegyesúszás fináléját várta - Cseh Lászlóval, Kerékjárló Tamással. Nem volt elképzelhetetlen egy, de akár két magyar dobogós eredmény sem.

- Arra figyelek elsõsorban, hogy nyugodtan álljak oda a rajtkõre. Nem akarok taktikázni, egyszerûen úszni kell. Ha 2 perc körüli, nagyon közeli idõt érek el, abban az esetben akár az érem is elképzelhetõ. Arra ügyelek, hogy elsõsorban az órát tekintsem ellenfélnek. Na persze, azért néha oldalra is pillantok majd - mondta Kerékjártó "Karika" a fináléra várva.

- Jó lenne, ha Karika fel tudna kapaszkodni a dobogóra, a realitás azonban a 4. hely - vélte Kiss László szövetségi kapitány, s ezzel Dániel András is egyetértett.

De ennyire ne szaladjunk elõre, addig a dél után még sok örömöt tartogathatott. Például a 200 méteres nõi hátúszás aranycsatáját, Verrasztóval. 

A hangulat csodálatos volt a szigeten. A lelátókon hangjukat próbálgató szurkolók. miközben a medencében mellegítettek, akiknek jelenése volt még este. Egy-egy sávban vagy tízen. Gondoljuk el ugyanezt a fehérvári uszodában, egy álmos reggelen... Persze, hogy most is esett az esõ. de szerencsére nem tartott sokáig.

Tegnap a svéd Lind-berg a nõi, ma a finn Puhaka a férfi egy méter számot nyerte a mûúszásban. Bennünket az úszás jobban érdekelt. A döntõk sora a 200 nõi hátúszással startolt. Szó szerint rosszul, ugyanis Verrasztó Evelinnek rossz volt a rajtja, nem sikerüllek a fordulói sem. végül a jó hajrá a 6. helyhez voll elég, nyert a francia Báron. Nõi 800 méteren ritkacsodát láltunk, amikor a francia Manaudou a célba ért, a többiek még csak a Déli pályaudvarnál jártak. Veszélyen volt Evans 17 éves világcsúcsa is, végül "csak" a német Mohiing 19 éves Európa-csúcsa ugrott, a francia ideje 8:19,29. Ezután hangzavar és Gyúrta következett a 200 mell középdöntõben. Aztán jött a néma csend. Dani futamában 6., összességében a 11. lett, s nem kerüli a döntõbe. Miként Molnár Ákos sem. A 200 m vegyesben Jakabos. Hosszú kieseit. A 200 méter férfi gyorson a holland Van den Hoogenhanak csak a világcsúcs volt az ellenfele, ezt nem tudta legyõzni, a többieket annál inkább.

És ezután jötl Kovács Ágnes. Jó hajrával, jó benyú-lással bronzérmes lett. gyõzõtt az ukrán Klistunova. Agi ült a kötélen, és sírt, miközben a tömeg ünnepelte. Megvolt az elsõ magyar érem. A 200 férfi pillangó középdöntõibõl Kis és Bodrogi kiesett, 100 nõi gyorson a német Steffen új világcsúccsal, 53,30-cal aranyos. Következén a 200 férfi vegyes! Cseh végig fölényesen vezeteti. Karika a pillangó után 2.. háton 3., a mellúszás után 3., és mindössze 3 századmásodperccel, szemmel nem látható különbséggel maradt el az ezüsttõl, de a bronz is gyönyörûen csillog!Forrás: Fejér Megyei Hírlap