Delfin Sportegyesület Székesfehérvár - 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

Archívum - 2008 Irány az élvonal! A 15 éves úszó Kiss Adélnak szép karrierje lehet


Székesfehérvár - Kiss Adél felnõtt úszónak még nagyon fiatal. Ennek ellenére az idei felnõtt bajnokságon több számban is a döntõbe került. Bár még érmet nem sikerült szereznie, de mégis megállapítható: szép jövõ vár rá!
Az ifjú hölgy mesterével, Dániel Andrással, a Delfin-Tiffer '21 szakvezetõjével érkezett. Rögtön az úszónak szegeztem a kérdést: mennyire volt nehéz azzal szembesülnie, hogy az idei országos bajnokságon már felnõtté lett, már ami a versenyzést illeti.

- Ezt már megszoktam, hiszen régóta járok a felnõtt versenyekre. Nem ismeretlen számomra a közeg, hiszen 10 Éves korom óta állandó résztvevõje vagyok a különbözõ korosztályos viadaloknak, tehát megszokhattam - mondta határozottan nyitányként.

- Jó, jó, de mit érez, ha utánpótlás és mit, ha felnõtt Viadalon áll a rajtkõre?

- A saját korosztályomban elsõsorban az izgat, hogy minél jobb helyezést érjek el, és a hasonló korú csapattársaim között a legjobb legyek.

- Okoz görcsöt, ha az ifjak között téttel versenyez, és könnyebséget jelent ha a felnõttek között a nyomasztó tét nélkül teheti ugyanezt?

- Amikor a hasonló korúak között kell helytállnom, jobban izgulok, de nem görcsölök, fokozott akaratról beszélhetek. A tét sarkall, hogy teljesítsek és lehetõleg jól.

- A felnõttek között több számban is a fináléba jutott, öszszesen ötször. Mi a legjobb idõeredménye, és mit szeretne elérni e téren?

- A hátúszásban voltak eddig a legjobb eredményeim, 2(X) m háton 2:25. 100 háton 1:08. Ami a javulást illeti: a hosszabbik hátúszó számban 2:18 körül szeretnék teljesíteni egy-két év múlva, százon pedig 1:05-ig akarok jutni.

- Ezekkel az idõkkel meddig juthatott volna az ob-n?

- A dobogó tetejéig...

- Jó, de két év múlva ez elég lehet mondjuk "csak" a dobogóhoz?

- Azt nem tudom, de világos: ha elõre akarok lépni, ennél is többet kell javulnom a stoperrel vívott versenyben.

- Csak nagyot érdemes álmodni. Mi a nagy álma?

- Egyelõre még nincsenek nagy álmaim, most még az izgat, hogy akár kis lépésekkel, de haladjak elõre. Persze, ha a lépésbõl ugrás lesz. az még jobb. De ezért dolgozunk.

- Ha néha "messze" néz, akkor mit lát?

- Hogy a világ élvonalába jutottam...

- Konkrétabban?

- Olimpiai, világbajnoki döntõrõl álmodom, sót. a döntõnél is többre gondolok, de ezt csak félénken teszem.

- Segít, ha olyan klasszisokkal készülhet, mint az olimpikon Kerékjártó, Povázsai, vagy Flaskay?

- Természetesen, hiszen ók a példaképeink.

- Lehet, hogy egyszer Kiss Adél lesz a jövõ példaképe?

- Az majd kiderül, de persze szeretném, ha így lenne...Forrás: Fejér Megyei Hírlap